Vásárló belépés

Termékajánló

Fizetési megoldás

Hírek, érdekességek
2019.10.08 11:32

Hibás lehetett az első földgömb?

A tökéletlen első földgömb-műalkotás, a Földalma

 

Egy nürnbergi kereskedő, Martin Behaim alkotta meg 1492-ben az első földgömböt, az Erdapfelt, vagyis a Földalmát. Behaim Németalföldön tanult térképészetet, majd Lisszabonba költözött, ahol II. János portugál király udvarába is bejáratos volt.

1490-ben visszatért Nürnbergbe, ahol a Portugáiában szerzett tudására hivatkozva meggyőzte a város elöljáróit, hogy finanszírozzák egy földgömb elkészítését. Egyesek szerint ő maga is végzett tudományos megfigyeléseket, valamint részt vett egy afrikai expedíción. Mégis, tudományos tevékenységét semmi sem igazolja, és az elkészített földgömb pontossága is kétségeket von maga után. 

A Földalmát több művész festette és feliratozta, Behaim pedig a térképészeti tudást biztosította hozzá. Közel másfél évig készült, az alapja agyagból volt, amelyet aprólékosan kifeszített, textilből, papírból és ragasztóból álló „bőrrel” vontak be. Főként a ptolemaioszi tudásra építő, de például Marco Polo beszámolóit, vagy éppen a portugál hajósok feljegyzéseit is felhasználó, 51 centiméter átmérőjű, gömb alakú térkép számos más olyan hibát, pontatlanságot is tartalmazott, amelyről egy jó térképésznek már akkoriban tudnia illett volna.Így elsősorban műalkotásként állta meg a helyét, a gömb alakú térkép rengeteg térképész és felfedező számára jelenthetett inspirációt. 

Az Erdapfelt sokáig nagy becsben, a nürnbergi városháza fogadószobájában tartották kiállítva, majd visszakerült a Behaim család tulajdonába, ahol sokáig elfeledve porosodott. A XX. század elején fedezték fel újra, ekkor került múzeumba is.

Martin Behaim Nürnberget elhagyva végül az Azori-szigeteken telepedett le, 1507-ben, Lisszabonban halt meg.

Webáruház készítés